Tuesday, March 13, 2018
TUMIS BAYAM & KACANG PANJANG...
TUMIS BAYAM & KACANG PANJANG
Bahan-Bahan :
1 ikat sayur bayam
8 tangkai kacang panjang ~ dipotong ikut citarasa
1 tangkai cili merah ~ dihiris
2 ulas bawang merah ~ dihiris
1 ulas bawang putih ~ dihiris
1 sudu makan ikan bilis ~ cuci bersih & toskan
2 sudu besar minyak masak
Sedikit air, jika perlu
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Bayam diasingkan dari batangnya dan basuh. Kemudian toskan. Kacang panjang dipotong dalam anggaran 1 cm, cuci bersih dan toskan.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga wangi.
3. Masukkan kacang panjang, bayam, cili merah dan garam secukup rasa. Kemudian kacau rata. Masukkan sedikit air jika ianya kering.
4. Apabila kedua-dua sayur sudah layu dan lembut, tutup api dan hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment