KEK PISANG

Tuesday, March 13, 2018

TUMIS BAYAM & KACANG PANJANG...








TUMIS BAYAM & KACANG PANJANG



Bahan-Bahan :

1  ikat  sayur bayam
8  tangkai  kacang panjang  ~  dipotong ikut citarasa
1  tangkai  cili merah  ~  dihiris
2  ulas  bawang merah  ~  dihiris
1  ulas  bawang putih  ~  dihiris
1  sudu makan  ikan bilis  ~  cuci bersih & toskan
2  sudu besar  minyak masak
Sedikit air, jika perlu
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Bayam diasingkan dari batangnya dan basuh.  Kemudian toskan.  Kacang panjang dipotong dalam anggaran 1 cm, cuci bersih dan toskan.

2.  Panaskan minyak.  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga wangi.

3.  Masukkan kacang panjang, bayam, cili merah dan garam secukup rasa.  Kemudian kacau rata.  Masukkan sedikit air jika ianya kering.

4.  Apabila kedua-dua sayur sudah layu dan lembut, tutup api dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment