KEK PISANG

Sunday, March 18, 2018

IKAN BERLADA...








RESEPI IKAN BERLADA




Bahan-Bahan :

6  ekor  ikan sardin
5  biji  limau kasturi  ~  diambil jusnya
1  sudu kecil  gula
Minyak masak secukupnya
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1  biji  cili hijau  ~  hiris menyerong
Garam secukup rasa


Bahan dikisar :

10  tangkai  cili kering
10  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ikan sardin, basuh dan toskan.
2.  Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
3.  Gorengkan ikan sardin hingga garing.  Angkat dan ketepikan.
4.  Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga naik minyak.
5.  Masukkan jus limau, gula dan garam secukup rasa, kemudian kacau rata.
6.  Masukkan ikan yang digoreng tadi dan tutup api.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment