KEK PISANG

Monday, March 5, 2018

PUDING ROTI CHEESE...









PUDING ROTI CHEESE
rujukan :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

6  keping  roti putih  ~  digunting atau dicarik-carikkan
400  ml  susu segar atau susu cair
4  biji  telur gred A/B
100  gm  gula pasir
100  gm  keju cheddar  ~  diparut
50  gm  mentega
1  sudu teh  esen vanilla
Kismis secukupnya


Cara-Cara :

1.  Gunting roti dan masukkan ke dalam loyang atau ramekin, taburkan kismis ke atasnya.  (Saya guna 5 biji ramekin dan lenserkan dengan mentega terlebih dahulu untuk mengelakkan dari puding melekat di acuan).

2.  Panaskan susu segar bersama mentega sehingga mentega cair.  Matikan api dapur.  Biarkan sedikit suam.

3.  Di dalam bekas lain, campurkan telur, gula pasir, esen vanilla dan sebahagian daripada keju parut, gaul sebati.

4.  Tuangkan susu suam tadi ke dalam campuran telur dan kacau rata.  Seterusnya tuangkan ke atas roti yang telah di atur di dalam loyang/acuan bersama kismis tadi.

5.  Taburkan lebihan parutan keju ke atas puding roti dan bakar selama lebih kurang 40 minit pada suhu 170'C atau sehingga puding masak bergantung pada oven masing-masing.

6.  Setelah masak dan sejuk, bolehlah dihidangkan puding bersama ais krim kegemaran...


TIPS :    Boleh juga menggunakan loyang muffin lubang 12 yang dilenser terlebih dahulu...

No comments:

Post a Comment