BROWNIES BUAH
sumber : buku "Idea Hidangan Parti" - Chef Fazalina...
Bahan-Bahan :
150 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
113 gm mentega
2 sudu makan serbuk koko
1 cawan gula kastor (saya guna 3/4 cawan)
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (saya guna gred A)
95 gm tepung gandum
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan buah-buahan campuran@mix fruits
Cara-Cara :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C. Griskan mentega di dalam loyang berukuran 8"x 8". Alaskan kertas baking dan ketepikan seketika. (saya menggunakan brownie pan).
2. Cairkan coklat masakan dan mentega menggunakan kaedah double boiler. Angkat dan ketepikan. Biarkan sedikit suam.
3. Masukkan serbuk koko dan gula kastor ke dalam coklat yang sudah dicairkan tadi. Kacau sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji bersama esen vanilla. Kacau lagi.
5. Akhir sekali masukkan tepung gandum, garam dan buah-buahan campuran ke dalam adunan coklat itu dan kacau sebati.
6. Tuangkan adunan brownies ke dalam loyang yang telah disediakan dan bakar selama 25-30 minit atau hingga masak.
7. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
INFO : Jangan terlebih kacau kerana brownies tidak perlu gebu...
No comments:
Post a Comment