KEK PISANG

Sunday, March 25, 2018

KUIH SERI MUKA ALA NYONYA...

 Bunga Telang...









KUIH SERI MUKA ALA NYONYA
rujukan :    DapurTanpaSempadan@CMG...



Bahan Lapisan Bawah (Pulut) :

350  gm  pulut  ~  cuci & rendam 3 jam  (saya guna pulut susu, rendam 45 minit saja) ~ toskan
230  ml  santan cair
1  sudu teh  garam
1/2  sudu teh  minyak makan
1  helai  daun pandan  ~  disimpul
25  kuntum  bunga telang  ~  tumbuk lumat *
1  sudu besar  air panas *  ( * disatukan, gaul rata, perah untuk mendapatkan warna biru, tapis )


Bahan Lapisan Atas (Kepala) :

300  ml  santan
3  biji  telur gred A
4  helai  daun pandan  ~  potong kecil
180  gm  gula pasir
4  sudu teh  tepung jagung
2 3/4  sudu besar  tepung gandum
Beberapa titik pewarna hijau makanan
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Untuk Lapisan Bawah (Pulut) :   Panaskan kukusan.  Lenser acuan bulat berukuran 9 inci dengan sedikit minyak makan kemudian alas dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak pada plastik tadi.  Ketepikan.

2.  Masukkan pulut ke dalam acuan.  Satukan garam, minyak masak dan santan.  Kacau rata dan tuangkan ke dalam pulut tadi.  Letakkan daun pandan dan kukus selama 20 minit.  Kemudian keluarkan 1/3 bahagian pulut dan campur dengan jus bunga telang (warna biru), kacau rata.  Kemudian tompok-tompokkan pada pulut putih (yang ini ikut kreatif masing-masing).  Kukus semula selama 5 minit lagi.  Keluarkan dan tekan padat-padat.  Ketepikan.

3.  Untuk Lapisan Atas (Kepala) :   Kisar daun pandan dan santan, tapis dan perah untuk mendapatkan santan pandan.  Pukul telur dan gula pasir hingga berkrim.  Masukkan santan pandan, garam, pewarna hijau makanan, tepung jagung dan tepung gandum.  Kacau rata dengan whisk hingga licin.  Tapiskan ke dalam bekas tahan panas.  Kacau di atas air mendidih (double boiler) hingga bancuhan suam.  Matikan api.

4.  Untuk Kuih Seri Muka :   Tuangkan kepala kuih di atas pulut.  Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan sambung kukus untuk 25-30 minit, guna api sederhana.  Bila masak, buka aluminium foil dan biarkan kuih sejuk sekejap dalam kukusan.  Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan bolehlah dipotong.  Hidangkan...


Catatan :   CM guna acuan bulat 9 inci jenis spring form.  Acuan ini memudahkan anda untuk mengeluarkan kuih bila sejuk nanti.  Kalau anda nak kacau bancuhan kepala atas api, juga boleh, tapi bagi yang baru nak mencuba, elok buat macam CM, untuk mengelakkan ia hangus dan menjadi terlalu kental...

No comments:

Post a Comment