Saturday, March 24, 2018
IKAN KEMBUNG TIGA RASA...
RESEPI IKAN KEMBUNG TIGA RASA
rujukan : Majalah RASA Januari 2016...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan kembung besar ~ bubuh garam, serbuk kunyit & goreng (saya guna 4 ekor saiz sederhana)
4 ulas bawang putih ~ kisar
6 ulas bawang merah ~ kisar
2.5 cm halia ~ kisar
1 batang serai ~ hiris halus
2 helai daun limau purut ~ hiris halus
4 biji cili padi merah ~ hiris halus (saya guna yang hijau jer)
4 biji tomato ceri ~ belah dua (saya guna 1 biji tomato biasa ~ belah enam)
3 sudu besar sos tiram
Gula secukup rasa
Sedikit cuka makan dan air
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Goreng ikan yang telah dibubuh garam dan serbuk kunyit. Namun jangan terlalu garing. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar, cili padi, serai sehingga naik bau.
3. Masukkan sos tiram dan sedikit air.
4. Masukkan daun limau purut hiris.
5. Seterusnya masukkan gula dan cuka makan secukup rasa.
6. Masukkan tomato ceri. Biarkan seketika.
7. Akhir sekali curahkan hidangan ke atas ikan kembung yang telah digoreng.
8. Hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment