Friday, March 30, 2018
SAWI PUTIH MASAK LEMAK...
SAWI PUTIH MASAK LEMAK
Bahan-Bahan :
3 pokok sawi putih
1 sudu besar penuh udang kering/ikan bilis ~ rendam 10 minit, tos & tumbuk kasar
1/2 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ dititik
1 biji cili merah ~ hiris menyerong
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Air jika perlu
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Sawi putih di leraikan, cuci dibawah air paip dan toskan. Siang berasingan daun dan batangnya. Ketepikan.
2. Masukkan udang kering/ikan bilis tumbuk, bawang besar dan bawang putih ke dalam periuk bersama santan cair, kacau dan masak sehingga mendidih. Masukkan batang sawi dan masak sehingga batang sawi lembut.
3. Masukkan pula daun sawi, jika kurang kuahnya bolehlah ditambahkan air sedikit lagi. Kemudian tuangkan pati santan, kacau perlahan dan biarkan mendidih.
4. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masukkan hirisan cili merah, masak sekejap saja, sesuaikan rasa dan tutup api. Sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment