KEK PISANG

Saturday, March 17, 2018

KEK COKLAT KUKUS...








KEK COKLAT KUKUS
rujukan :    hanieliza's cooking...



Bahan A :

220  gm  tepung gandum
1  sudu teh  baking powder
1/2  sudu teh  soda bikarbonate
50  gm  serbuk koko  
180  gm  gula perang  ~  kemanisan yang ngam-ngam


Bahan B :

2  biji  telur gred A
1  sudu teh  esen vanilla


Bahan C :

200  ml  susu cair atau susu segar
200  ml  minyak mazola atau minyak sayuran biasa
200  ml  air panas


Cara-Cara :

1.  Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).

2.  Pukul bahan B dalam mangkuk berasingan.  Masukkan dalam mangkuk bahan A termasuk gula perang tadi.  Kacau rata.

3.  Masukkan bahan C ke dalam adunan bahan A.  Kacau rata.

4.  Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8x8 inci.

5.  Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 1 jam dengan api sederhana.  Lapkan tudung kukusan sebelum ditutup semula.  (Jika menggunakan bekas dadih, masa kukus selama 20 minit sehingga masak).

6.  Bila dah masak buka tudung kukusan perlahan-lahan supaya air tidak menitis ke atas kek.  Hiaskan dengan krim coklat...


Krim/Sos Coklat 
rujukan :    FB@MAHN/Mazliza Ahmad


Bahan-Bahan :

1  cawan  susu pekat manis
1/2  cawan  serbuk koko  ~  ayak
1  sudu besar  butter
1/2  cawan  susu segar (tak nak pun tak apa)

---  Masak atas api kecil sehingga sebati.  Setelah kek yang dikukus masak, curahkan krim/sos coklat di atasnya dan simpan di dalam peti sejuk... 





No comments:

Post a Comment