KEK PISANG

Tuesday, March 13, 2018

TELUR SAMBAL PETAI BERSANTAN...









TELUR SAMBAL PETAI BERSANTAN
rujukan :    Majalah RASA Mei 2016...



Bahan-Bahan :

6  biji  telur ayam  ~  rebus & goreng  (resepi asal guna 10 biji telur puyuh)
10  ulas  petai  ~  buang kulit
5  biji  bawang merah  ~  kisar
2  ulas  bawang putih  ~  kisar
2  sudu makan  cili kisar
1  biji  bawang besar saiz sederhana  ~  hiris bulat
4  sudu makan  santan pekat
Sedikit pes asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili kisar.  Tumis sehingga terbit bau wangi dan pecah minyak.

2.  Setelah naik bau, masukkan gula dan garam secukup rasa.  Masukkan sedikit air bersama pes asam jawa secukupnya diikuti dengan santan pekat.  Kacau perlahan sehingga sebati.

3.  Setelah mendidih, masukkan telur, petai dan hirisan bawang besar.  Kacau sebati sehingga bawang besar sedikit layu.

4.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment