KEK PISANG

Monday, March 5, 2018

PUDING KARAMEL KELADI...









RESEPI PUDING KARAMEL KELADI




Bahan Puding :

4  biji  telur gred A
1  tin  susu cair  (400 ml)
150  ml  air biasa
4  sudu besar  gula pasir
1  sudu teh  esen vanilla  (jika suka)
1  sudu besar  pasta pandan
Sedikit pewarna ungu  (jika perlu)


Bahan Karamel :

5  sudu besar  gula pasir
2  sudu besar  air


Cara-Cara :

1.  Sediakan karamel@gula hangus :   Masukkan gula pasir dan air ke dalam kuali/periuk kecil.  Hanguskan sehingga bertukar keperangan kemudian tuangkan terus ke dalam loyang pilihan, saiz 8 inci bulat.  Sejukkan.  (saya guna acuan seperti di atas).

2.  Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding.  Kacau perlahan jangan sampai berbuih menggunakan whisk saja.

3.  Pukul/kacau sekadar pecah kuning telur serta ianya sebati dan masukkan pasta keladi.  Kacau-kacau manja jer.

4.  Kemudian tapiskan dan tuangkan ke dalam loyang berisi karamel tadi.

5.  Kukus selama 45 minit atau sehingga masak.

6.  Sejukkan terlebih dahulu kemudian bolehlah diterbalikkan.  Potong dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment