CHEESE MUFFIN
CHEESE MUFFIN
resepi dari dapur CT
dicuba oleh : zaralovebaking
Bahan Kering :
2 cawan tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
4 tbsp. gula kastor
1 tsp. garam
Bahan Basah :
1 biji telur (gred A)
1 cawan susu segar atau susu cair
1/2 cawan minyak jagung atau minyak masak biasa
Bahan Lain :
1/2 cawan cheddar cheese - diparut
Cara Penyediaan :
1. Panaskan oven terlebih dahulu selama 15 minit. Ayak bahan kering bersama kemudian ketepikan.
2. Di mangkuk lain, masukkan kesemua bahan basah dan pukul dengan hand whisk sekadar bercampur, tak perlu hingga kembang.
3. Tuang campuran bahan basah ke dalam bahan kering dan gaul hingga rata.
4. Kemudian masukkan keju parut dan gaul lagi hingga bercampur rata.
5. Sudukan adunan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh. Tabur sedikit parutan cheddar cheese di atasnya jika suka.
6. Bakar selama 20-25 minit atau hingga masak dengan suhu : 180'C - 200'C.
No comments:
Post a Comment