KEK PISANG

Thursday, April 12, 2012

IKAN BERKUAH TAUCO



IKAN BERKUAH TAUCO
resepi asal : tiffinbiru (CMG)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

1 ekor ikan tenggiri atau ikan pilihan anda
1 batang leek (kerat pendek dan rendam, saya guna tomato jer)
1 tbsp. tauco
1 tbsp. sos tiram
1 cawan air atau secukupnya
sedikit sos ikan
Hirisan daun bawang

Bahan tumbuk lumat :

1 biji bawang besar saiz sederhana
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah

Cara membuat :

1. Ikan dilumur dengan sedikit kunyit dan garam kemudian goreng jangan sampai garing.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan tumbuk hingga harum, masukkan tauco dan masak sekejap.
3. Tambahkan sos tiram dan leek/tomato, kacau dan tuangkan air secukupnya. Bila mendidih masukkan ikan.
4. Tambahkan sedikit gula dan sos ikan secukup rasa. Masakkan sekejap dan tutupkan api. Taburkan hirisan daun bawang.

No comments:

Post a Comment