KEK PISANG

Thursday, April 5, 2012

KEK KUKUS PINKY STRAWBERRY



KEK KUKUS PINKY STRAWBERRY (Acuan : 8" bulat)
oleh : Chef Zubaidah Che Pa
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan A :

175 gm mentega
140 gm gula kastor
1/2 tbsp. ovalet
3 biji telur (B)

Bahan B :

140 gm tepung superfine
20 gm tepung jagung
1 tsp. serbuk penaik
20 gm tepung beras

Bahan C :

100 gm susu cair

Hiasan :

Pewarna pink & sedikit strawberry emulco
Chocolate rice (optional)

Cara membuat :

1. Pukul bahan A sehingga gebu dan pekat.
2. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam adunan telur dan kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kaup balik adunan.
4. Bahagikan 3 bahagian dan warnakan dengan pewarna pink terang, pink lembut dan satu bahagian dibiarkan kosong.
5. Tuangkan adunan kosong dan kukus selama 20 minit.
6. Setelah masak tuang lagi adunan pink lembut, tabur sedikit chocolate rice (jika suka) dan kukus lagi selama 20 minit.
7. Tuang lagi adunan terakhir warna pink terang dan kukus lagi selama 20 minit.

Nota : Kek ini sedap dan gebu rasanya.

No comments:

Post a Comment