KEK PISANG

Thursday, April 26, 2012

TALAM BERAS GULA MERAH

TALAM BERAS GULA MERAH


TALAM BERAS GULA MERAH  (loyang : 8 inci)
resepi dari :  Yatiememories
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com


Lapisan Bawah A :

120 gm  tepung beras
40   gm  tepung hoen kwee
500 ml   air
1    tsp.  air kapur

Lapisan Bawah B :

200 gm  gula merah
60 gm    gula pasir
125 ml  air

Cara-cara :

1.  Masak bahan B hingga gula larut.  Tapis dan ketepikan.
2.  Sebatikan bahan A hingga rata, masukkan bahan B, sebatikan dan tapiskan ke dalam periuk.
3.  Masakkan naik wap dan tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit.

Lapisan Atas :

300 ml  santan pekat KARA
200 ml  air
60 gm   tepung beras
20 gm   tepung ubi
1  tsp.   garam

Cara-cara :

  Sebatikan semua bahan lapisan atas dan tapis kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus lagi selama 30 minit.

No comments:

Post a Comment