SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
resepi dari : blog DJ & teman-teman blogger yang lain
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 tsp. baking powder
1/2 tsp. soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 tbsp. susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti sejuk)
1 cawan gula perang
1 tsp. esen vanilla
1/2 tsp. coffee emulco/chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak sayuran/jagung/mentega cair
1 tsp. cuka atau jus lemon
Loyang : (6" atau 7")
Paperliner : No. 8 (menghasilkan anggaran : 22 biji)
Cara Penyediaan :
1. Panaskan oven pada suhu 160'C.
2. Ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko dalam bekas besar.
3. Masukkan susu tepung, garam dan gula perang. Kacau rata dan sebati.
4. Masukkan air sejuk, minyak, esen vanilla dan coffee atau chocolate emulco. Gaulkan perlahan dengan whisk tangan. Pastikan adunan tidak berketul.
5. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Kacaukan hingga sebati.
6. Tuangkan ke dalam loyang atau papercup dan bakar selama 30-40 minit (untuk loyang) dan 20-25 minit untuk cupcake.
7. Setelah kek atau cupcake sejuk bolehlah dihias ikut citarasa. (Kek atau cupcake ini sedap & moist. Tqvm to everyone involved in contributing this delicious resepi.)
No comments:
Post a Comment