BUBUR SOM-SOM
rujukan : Kak Fida/My Resepi...
Bahan-Bahan :
100 gm tepung beras
100 gm tepung jagung
1,600 ml santan (atau 500 ml santan kotak KARA + air)
100 ml air pandan (100 ml air + pandan pes)
1 sudu teh garam atau secukup rasa
Sedikit pewarna hijau (optional)
Bahan Sirap Gula Melaka :
500 gm gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan ~ disimpul
Cara-Cara :
Masak sirap gula melaka sehingga gula larut dan tapis. Ketepikan.
Satukan kesemua bahan-bahan untuk som-som di dalam periuk dan gaul rata.
Masak sehingga pekat dan berkilat sehingga adunan meletup-letup. Tutup api.
Sediakan loyang atau acuan kecil ikut pilihan. Oleskan dengan sedikit minyak.
Tuangkan adunan som-som ke dalam acuan atau loyang. Sejukkan sehingga keras.
Hidangkan dengan Sirap Gula Melaka...
No comments:
Post a Comment