KEK PISANG

Saturday, June 23, 2018

IKAN BAWAL ASAM MANIS...










IKAN BAWAL ASAM MANIS
sumber :    buku masakan Norhayani Mohd Nor
Hidangan :   untuk  2 orang...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan bawal
Tepung serbaguna secukupnya
2  ulas  bawang putih  ~  dicincang halus
1  biji  bawang besar merah  ~  dicincang halus
1  sudu besar  sos ikan
1  sudu besar  pes asam jawa
1  sudu besar  serbuk pati ayam
1/2  cawan  air
3-4  biji  cili padi  ~  diketuk
1  sudu besar  gula


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ikan dan toskan.  Lumurkan ikan dengan tepung serbaguna secukupnya.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Goreng ikan dalam minyak penuh sehingga garing.  Ketepikan.
3.  Kelurkan minyak dari kuali.  Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis.
4.  Tumis bawang putih, bawang besar, cili padi sehingga wangi.
5.  Masukkan air asam jawa yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.
6.  Kemudian masukkan serbuk pati ayam, sos ikan dan gula.  Masak sehingga pekat.
7.  Tuangkan sos ini ke atas ikan yang telah digoreng tadi dan bolehlah dihidangkan...

No comments:

Post a Comment