KEK COKLAT LAVA VOLCANO MELETUS
sumber : FB@ Mariana Zainal via MAHN...
Bahan-Bahan Kek Coklat
Bahan A :
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak jagung atau minyak masak
3/4 cawan serbuk koko
3/4 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair
*** Satukan kesemua bahan di atas ke dalam periuk dan masak sekejap sahaja, agak-agak periuk tu panas dah ok...kacau-kacau sampai gula larut.
Bahan B :
2 biji telur gred A/B *
1 sudu teh esen vanilla * ( * kacau sebati dalam 2-3 minit saja )
Bahan C : (Diayak)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh baking powder
Cara-Cara :
1. Panaskan kukusan sehingga air mendidih, api sederhana perlahan.
2. Gris nipis loyang bersaiz 7 inci/8 inci guna mentega dan tabur sedikit tepung (supaya kek yang dah masak tidak melekat pada loyang bila diterbalikkan nanti). (Saya guna acuan plastik saiz 9 inci, sapu mentega/minyak dan tabur sedikit tepung).
3. Satukan bahan A dan bahan B, kacau sebati. Kemudian masukkan pula bahan C dan kacau sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang/acuan yang disediakan. Kukus selama 1 jam sehingga masak.
(Kalau guna loyang saiz 6 inci, masa kukus 35-40 minit)...
INFO : Adunan ini dapat 2 biji kek jika menggunakan acuan saiz 6 inci...
Bahan Ganache/Topping :
sumber : FB@ Resepi Mama..
Kredit kepada : Noy Yullan
Bahan-Bahan :
2 sudu besar serbuk koko
4 sudu besar gula kastor
3 sudu besar susu pekat manis
5 sudu besar susu cair
1 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar marjerin
1 sudu teh garam
1 1/2 cawan air panas
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air
Cara-Cara :
1. Masukkan kesemua bahan ganache/topping ke dalam periuk dan didihkan, kecuali 1/2 cawan air bancuhan tepung jagung.
2. Bila mendidih, barulah dimasukkan air bancuhan tepung jagung, kacau sehingga likat, angkat dan siramkan di atas kek yang sudah masak tadi. Hias ikut kreativiti masing-masing. (Saya taburkan dengan sedikit serbuk Milo di atasnya).
3. Simpan di dalam peti sejuk selama 2-3 jam sebelum dihidangkan...
No comments:
Post a Comment