KEK PISANG

Wednesday, August 12, 2015

AGAR-AGAR BANDUNG SANTAN










AGAR-AGAR BANDUNG SANTAN
rujukan  :   kayumaniskorner563 ; thanks ruby...




Bahan-bahan :

    1  paket  serbuk agar-agar  (10 gm)
    1  liter  air  (4 cawan)
    1  cawan  gula pasir
200  ml  santan kotak  +  1  cawan air *
    1  biji  telur  (saya guna gred A, kacau-kacau dengan garfu) *
Secubit garam * ( *  disatukan)
    2  helai  daun pandan  -  disimpul
Sedikit pewarna merah  (saya guna pewarna pink)


Cara-cara :

     Satukan serbuk agar-agar, air, gula pasir bersama daun pandan di dalam periuk dan masak sehingga mendidih.  Masukkan pewarna merah, kacau lagi kemudian keluarkan daun pandan.
     Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.  Kacau dan tunggu hingga menggelegak di atas api sederhana.  Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh juga dikuatkan api dapur dan biarkan adunan menggelegak kuat sambil dikacau-kacau untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk.  Nanti akan kelihatan adunan santan menjadi berbintil-bintil.  Tutupkan api.
     Basahkan loyang/acuan pilihan dengan air.  Kemudian tuangkan adunan agar-agar santan dan biarkan suam-suam (hingga wap panas hilang).  Sejukkan di dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment