KEK PISANG

Sunday, August 16, 2015

KEK BELANG ZEBRA









KEK BELANG ZEBRA
buku 'Panduan Membuat Kek' Noraini Zakaria...




Bahan-bahan :

125  gm   mentega
125  gm   marjerin
200  gm   gula kastor
 1/2  sudu teh  garam
    4  biji   telur  gred B (200 gm)
  30  gm   air susu UHT
    1  sudu teh  esen vanilla
220  gm   tepung superfine *
    1  sudu teh  serbuk penaik *  (* diayak bersama)
    1  sudu besar  serbuk koko
    1  sudu teh  emulco coklat
 1/4  cawan  air panas


Acuan :   8 inci, griskan dan lapik kertas serap minyak


Cara Membuat :

1.     Satukan mentega, marjerin, gula kastor dan garam.

2.     Putar adunan ini hingga kembang dan gebu.

3.     Masukkan telur satu persatu sambil diputar hingga sebati.

4.     Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga rata.

5.     Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang-seli dengan air susu.

6.     Putar sebati selama 2 minit dengan kelajuan paling perlahan.

7.     Bahagikan sama rata adunan ini kepada dua bahagian A dan B.

8.     Sementara itu, satukan serbuk koko, emulco coklat dan air panas.  Kacau sebati hingga menjadi pes coklat.  Sejukkan.

9.     Letak pes coklat tadi dalam mangkuk A, kacau sebati manakala mangkuk B dibiarkan warna asal.

10.   Ambil satu senduk warna asal dan tompokkan pada bahagian tengah loyang.  Ratakan sedikit dengan sudu.

11.   Ambil pula warna coklat dan tompokkan di atas warna asal.  Ratakan sedikit.  Ulangi proses ini hingga selesai.  Goyangkan acuan supaya adunan merata ke tepi.

12.   Panaskan ketuhar pada suhu 180'C  terlebih dahulu.  Bakar kek selama 1 jam atau hingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment