Wednesday, August 26, 2015
ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
sumber dari : Sarimah Md Nor & Azlita Masam Manis; thanks...
dicuba : zaralovebaking; (sedap sangat)...
Bahan-bahan :
12 keping roti gardenia
3 biji telur gred 'B'
200 ml susu segar
8 keping cheddar slice cheese
Keju cheddar parut
Garam secukup rasa
Bahan Inti Daging :
400 gm daging cincang atau 4 keping daging burger - dihancurkan
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 labu bawang besar - didadu
1/2 paket perencah daging blackpepper Maggi atau guna sos blackpepper Maggi dalam botol 2 tbsp.
1 sudu teh lada hitam - tumbuk halus (jika suka)
2 batang cili padi - hiris (jika suka)
1 tangkai lada merah - hiris halus
Sedikit brokoli - dicelur seketika (saya tambah)
Daun sup dan daun bawang - dimayang
Garam & gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :
Untuk Inti : Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga berbau harum. Masukkan daging cincang dan gorengkan sehingga daging empuk. Tambahkan sedikit air jika terlalu kering. Masukkan perencah blackpepper atau sos lada hitam dan gaul rata. Tambahkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kering dan daging empuk. Masukkan lada merah, cili padi, brokoli, daun sup dan daun bawang, gaul rata. Tutup api dan biarkan sejuk.
Cara Menyusun :
Mula-mula, sediakan loyang (8/9 inci square, dialas dengan aluminium foil dan digris) atau bekas pembakar tahan panas (kaserol). Oles bekas atau loyang pembakar dengan mentega.
Di dalam bekas besar, campurkan telur, susu segar dan secubit garam dan kocok sehingga telur sebati dengan susu. Ambil roti dan celupkan ke dalam adunan susu dan telur tadi. Susunkan di dalam loyang pembakar satu lapisan. (satu lapisan 4 keping).
Kemudian ratakan inti daging di atasnya. Susunkan pula slice cheese di atas inti daging tadi. Kemudian ulangi proses yang sama sehingga habis roti. Baki susu dan telur tadi tuangkan ke dalam loyang pembakar. Lapisan terakhir letakkan inti daging. Kemudian taburkan dengan parutan keju.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu dengan suhu 170'C - 180'C selama 40 minit atau sehingga masak sepenuhnya. Angkat setelah masak. Tunggu sehingga suam sedikit dan bolehlah dipotong. Makan panas-panas memang sedap sangat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment