COFFEE CHIFFON CAKE
sumber dari : mybakingworkshop ; thanks.. (memang gebu & sedap)
Bahan A :
4 biji kuning telur gred 'B'
1 1/2 sudu besar serbuk kopi segera
115 ml air
85 ml minyak sayuran
1/4 sudu teh garam
80 gm gula kastor
150 gm tepung gandum *
1 sudu teh baking powder * (* diayak bersama)
Bahan B :
4 biji putih telur
50 gm gula kastor
1/8 sudu teh cream of tartar
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C. Sediakan loyang chiffon bersaiz 9 inci tanpa digris.
2. Dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan-bahan A dan gaul gunakan hand whisk hingga sebati. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur dari bahan B hingga berbuih. Masukkan bahan-bahan B yang lain dan pukul hingga pekat dan bertanduk.
4. Kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan A tadi (langkah 2) hingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang chiffon yang disediakan dan bakar selama 40 minit atau hingga kek masak sepenuhnya.
6. Bila kek sudah masak, segera terbalikkan dan biarkan sejuk 30 minit - 1 jam baru dikeluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment