KEK PISANG

Saturday, August 29, 2015

COFFEE CHIFFON CAKE gebu gebas...










COFFEE CHIFFON CAKE 
sumber dari :  mybakingworkshop ; thanks.. (memang gebu & sedap)




Bahan A :

4  biji  kuning telur  gred 'B'
1 1/2  sudu besar  serbuk kopi segera
115  ml  air
85  ml  minyak sayuran
1/4  sudu teh  garam
80  gm  gula kastor
150  gm  tepung gandum *
1  sudu teh  baking powder *  (* diayak bersama)


Bahan B :

4  biji  putih telur
50  gm  gula kastor
1/8  sudu teh  cream of tartar


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 175'C.  Sediakan loyang chiffon bersaiz 9 inci tanpa digris.

2.  Dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan-bahan A dan gaul gunakan hand whisk hingga sebati.  Ketepikan.

3.  Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur dari bahan B hingga berbuih.  Masukkan bahan-bahan B yang lain dan pukul hingga pekat dan bertanduk.

4.  Kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan A tadi (langkah 2) hingga sebati.

5.  Tuangkan adunan ke dalam loyang chiffon yang disediakan dan bakar selama 40 minit atau hingga kek masak sepenuhnya.

6.  Bila kek sudah masak, segera terbalikkan dan biarkan sejuk 30 minit - 1 jam baru dikeluarkan dari acuan.

No comments:

Post a Comment