KEK PISANG

Sunday, August 30, 2015

WHIPPING CREAM CHIFFON CAKE









WHIPPING CREAM CHIFFON CAKE
sumber  :  mybakingworkshop; thanks...




Bahan A :

165  ml  UHT whipping cream - suhu bilik
1/2  tbsp  cuka masakan


Bahan B :

6  biji  kuning telur gred 'B' - suhu bilik
90  gm  gula kastor
3  biji  parutan kulit limau nipis
3  biji  jus limau nipis
27  gm  minyak jagung


Bahan C :

60  gm  tepung gandum
60  gm  tepung jagung
1 1/2  tbsp  baking powder


Bahan D :

6  biji  putih telur gred 'B' - suhu bilik
90  gm  gula kastor


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C.  Sediakan loyang chiffon bersaiz 10 inci tanpa digriskan.  (saya guna saiz 9 inci).

2.  Di dalam mangkuk kecil, satukan bahan A.  Gaul rata dan biarkan seketika sehingga menjadi dadih/tairu.

3.  Di dalam mangkuk yang lain, satukan bahan B dan A tadi.  Gaul rata menggunakan hand whisk.  Masukkan bahan C, gaul sebati.  Ketepikan.

4.  Pukul putih telur dari bahan D sehingga berbuih.  Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga kembang/bertanduk.

5.  Satukan putih telur ke dalam adunan (langkah 3) tadi.  Kaupbalikkan sehingga sebati.

6.  Tuangkan adunan kek ke dalam loyang chiffon dan bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.  Bila kek sudah masak, keluarkan dari oven dan terus diterbalikkan dan biarkan sejuk sepenuhnya baru dikeluarkan dari acuan. 






No comments:

Post a Comment