KEK PISANG

Sunday, August 2, 2015

ASAM PEDAS AYAM







ASAM PEDAS AYAM
buku 'Senangnya Memasak Ayam' Chef Haneliza...



Bahan A :

1  kilogram  ayam
7  batang daun kesum
2  biji  tomato  -  dipotong 4
2  mangkuk  air
1  cawan  air asam jawa
3  sudu besar  minyak masak
2  pokok  daun ketumbar
3  batang  serai  -  diketuk
Garam secukup rasa


Bahan B (Dikisar) :

10  biji  cili kering
10  ulas  bawang kecil
  3  ulas  bawang putih
  3  sentimeter  halia
  3  biji  buah keras
  2  sentimeter  belacan  -  sekiranya suka


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dan tumis bahan yang dikisar hingga garing, terbit minyak.
2.  Masukkan ayam dan biarkan hingga naik minyak semula.
3.  Masukkan air asam jawa.  Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
4.  Sesuaikan rasa dan didihkan hingga ayam empuk.
5.  Kemudian masukkan daun kesum dan tomato.  Biarkan reneh hingga pekat dan naik minyak.
6.  Angkat dan hidangkan.  Taburkan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment