KEK PISANG

Wednesday, August 19, 2015

RENDANG AYAM









RENDANG AYAM
buku 'Senangnya Memasak Ayam' Chef Hanieliza..




Bahan A :

   1  ekor  ayam
   2  cawan  santan pekat  (dari 1 biji kelapa)
1/2  cawan  kerisik
   2  helai  daun kunyit  (disiat halus)
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Dikisar)

  3  labu  bawang besar
  5  ulas  bawang putih
  5  batang  serai
  3  inci  halia
  1  inci  lengkuas
  1  inci  kunyit hidup
15  tangkai  cili kering
15  biji  cili api


Cara Memasak :

1.  Ayam dibuang kulit dan dipotong kecil.  Cuci bersih dan toskan.
2.  Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3.  Masak dengan api sederhana hingga ayam lembut dan kuahnya sebati.
4.  Rasakan garam dalam masakan dan bolehlah dihidangkan apabila sudah pekat.

No comments:

Post a Comment