Wednesday, August 19, 2015
RENDANG AYAM
RENDANG AYAM
buku 'Senangnya Memasak Ayam' Chef Hanieliza..
Bahan A :
1 ekor ayam
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit (disiat halus)
Garam secukup rasa
Bahan B : (Dikisar)
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering
15 biji cili api
Cara Memasak :
1. Ayam dibuang kulit dan dipotong kecil. Cuci bersih dan toskan.
2. Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3. Masak dengan api sederhana hingga ayam lembut dan kuahnya sebati.
4. Rasakan garam dalam masakan dan bolehlah dihidangkan apabila sudah pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment