KEK PISANG

Friday, August 14, 2015

AYAM PADPRIK








AYAM PADPRIK
buku 'Senangnya Memasak Ayam' Chef Hanieliza..




Bahan A :  (Dipotong Kecil)

300  gm  isi ayam  (dihiris memanjang)
100  gm  lobak merah
100  gm  kubis bunga
  50  gm  capsicum/lada benggala hijau
    1  labu  bawang besar


Bahan B :  (Bahan untuk sos)

   2  sudu besar  kicap pekat
   5  sudu besar  sos tomato
   5  sudu besar  sos cili
   3  sudu besar  sos tiram
   5  helai  daun limau purut
   1  batang  serai  (diketuk)
   3  biji  limau kasturi  (diambil jusnya)
   5  biji  cili api  (diketuk)
   3  ulas  bawang putih  (diketuk)
1/2  cawan  air
Minyak masak untuk menumis


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan serai hingga wangi.
2.  Masukkan ayam dan kacau rata.
3.  Masukkan lobak merah, kicap pekat, sos tomato, sos cili, sos tiram dan air.  Biarkan mendidih.
4.  Masukkan sayur-sayuran lain dan kacau rata.
5.  Apabila mendidih, masukkan daun limau purut, cili api, bawang besar dan kacau.
6.  Masukkan jus limau dan tutup api.
7.  Hidangkan dengan nasi putih, mi ataupun bihun yang sudah dicelurkan.

No comments:

Post a Comment