KEK PISANG

Tuesday, August 4, 2015

IKAN TUMIS ASAM







IKAN TUMIS ASAM
buku 'Senangnya Memasak Ikan' Chef Hanieliza...




Bahan A :

   2  keping  ikan tenggiri
   1  cawan  air asam jawa
1/2  sudu kecil  serbuk kunyit
   1  biji  tomato dipotong 4
Minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Dihiris)

3  ulas  bawang kecil
2  ulas  bawang putih
1  inci  halia
1  biji  cili hijau
1  biji  cili merah
1  labu  bawang besar


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
2.  Gorengkan ikan hingga masak.  Angkat dan ketepikan.
3.  Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4.  Apabila sudah layu sedikit, masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
5.  Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato.  Biarkan seketika hingga tomato sedikit layu.
6.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment