Tuesday, August 4, 2015
IKAN TUMIS ASAM
IKAN TUMIS ASAM
buku 'Senangnya Memasak Ikan' Chef Hanieliza...
Bahan A :
2 keping ikan tenggiri
1 cawan air asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji tomato dipotong 4
Minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B : (Dihiris)
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Gorengkan ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4. Apabila sudah layu sedikit, masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
5. Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato. Biarkan seketika hingga tomato sedikit layu.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment