KEK PISANG

Saturday, August 1, 2015

STEW AYAM







STEW AYAM
buku 'Senangnya Memasak Ayam' Chef Hanieliza...



Bahan A :

500  gm  ayam
    2  tangkai  daun sup
    2  tangkai  daun bawang
    1  batang  lobak merah  -  kupas kulit & dipotong kiub
    1  biji  tomato  -  dipotong 4
    2  sudu besar  minyak masak


Bahan B (Dibancuh) :

 1/2  cawan  air
    1  sudu kecil  tepung jagung
    1  sudu kecil  lada hitam
    1  sudu kecil  minyak bijan
Garam secukup rasa


Bahan C (Dihiris) :

5  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  inci  halia
2  biji  cili merah


Cara Memasak :

1.  Ayam dibuang kulit, dipotong kecil dan dibersihkan.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga layu.
3.  Masukkan ayam dan kacau rata.  Biarkan hingga lembut.
4.  Masukkan sayur-sayuran kecuali daun bawang dan daun sup.
5.  Apabila sudah layu, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata.  Biarkan mendidih.
6.  Tutup api kemudian taburkan daun sup dan daun bawang.
7.  Hidangkan dengan nasi ataupun roti.

No comments:

Post a Comment