Tuesday, August 11, 2015
DAGING SOS TIRAM
DAGING SOS TIRAM
rujukan : buku masakan Koleksi Rasa...
Bahan-bahan :
200 gm daging batang pinang (digaul dengan sos tiram dan digoreng separuh masak)
2 inci halia - dihiris
2 sudu makan minyak masak
2 ulas bawang putih *
2 biji bawang merah * (* dikisar/ditumbuk lumat)
2 sudu makan sos tiram
1 biji bawang besar *
1 biji cili benggala merah *
1 biji cili benggala hijau * (* dipotong dadu)
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Tumis bawang putih bersama dengan halia dan bawang merah sehingga garing.
2. Masukkan sos tiram. Gaul rata bersama dengan bawang besar. Biarkan seketika.
3. Masukkan daging dan gaul rata.
4. Masukkan cili benggala merah dan hijau. Gaul rata bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment