KEK PISANG

Tuesday, August 11, 2015

DAGING SOS TIRAM








DAGING SOS TIRAM
rujukan  :  buku masakan Koleksi Rasa...



Bahan-bahan :

200  gm  daging batang pinang  (digaul dengan sos tiram dan digoreng separuh masak)
    2  inci  halia  -  dihiris
    2  sudu makan  minyak masak
    2  ulas  bawang putih *
    2  biji  bawang merah * (* dikisar/ditumbuk lumat)
    2  sudu makan  sos tiram
    1  biji  bawang besar *
    1  biji  cili benggala merah *
    1  biji  cili benggala hijau *  (* dipotong dadu)
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Tumis bawang putih bersama dengan halia dan bawang merah sehingga garing.
2.  Masukkan sos tiram.  Gaul rata bersama dengan bawang besar.  Biarkan seketika.
3.  Masukkan daging dan gaul rata.
4.  Masukkan cili benggala merah dan hijau.  Gaul rata bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
5.  Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment