KEK PISANG

Tuesday, August 4, 2015

SAMBAL AYAM






SAMBAL AYAM
buku 'Senangnya Memasak Ayam' Chef Hanieliza...



Bahan A :

500  gm  ayam
    2  tangkai  serai  -  diketuk
    1  biji  tomato  -  dipotong dadu
    1  labu  bawang besar  -  dihiris kasar
 1/2  cawan  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Untuk sambal)

15  biji  cili merah
  5  biji  bawang kecil
  3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit ayam dan potong kecil.  Basuh dan toskan.
2.  Panaskan minyak dan gorengkan serai dan ayam hingga ayam agak garing.  Angkat dan ketepikan.
3.  Tumiskan bahan untuk sambal hingga garing.
4.  Masukkan ayam yang digoreng tadi, bawang besar dan tomato.
5.  Kacau rata dan biarkan hingga bwang layu dan sambal naik minyak.
6.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment