Tuesday, August 4, 2015
SAMBAL AYAM
SAMBAL AYAM
buku 'Senangnya Memasak Ayam' Chef Hanieliza...
Bahan A :
500 gm ayam
2 tangkai serai - diketuk
1 biji tomato - dipotong dadu
1 labu bawang besar - dihiris kasar
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B : (Untuk sambal)
15 biji cili merah
5 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Buangkan kulit ayam dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan gorengkan serai dan ayam hingga ayam agak garing. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan bahan untuk sambal hingga garing.
4. Masukkan ayam yang digoreng tadi, bawang besar dan tomato.
5. Kacau rata dan biarkan hingga bwang layu dan sambal naik minyak.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment