KEK PISANG

Sunday, August 30, 2015

STRAWBERRY CHEESECAKE



 bahagian dasar/biskut agak berderai..harus tambah mentega cair lebih sikit,
akan diperbaiki jika ingin membuatnya lagi, tapi cheesecake ni memang sedap sangat..









STRAWBERRY CHEESE CAKE
sumber  :  hanamemories; thanks...




Bahan Dasar (A) :

250  gm  biskut mudah hadam/digestive biscuit
125  gm  mentega tanpa garam


Bahan B :

200  ml  whipping cream
250  gm  cream cheese
140  gm  gula kastor
    1  sudu besar  jus lemon


Bahan C :

  15  gm  gelatine halal
100  ml  air

-  campurkan air dengan gelatine di atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (atau guna air panas, kacau dan sejukkan).


Bahan D :

1  pack  strawberry  -  potong jangan besar sangat, nanti berat dan buah jatuh ke bawah


Topping :

150  ml  jus strawberry
    1  sudu besar  tepung jagung  (x letak)

atau guna jem strawberry + 1 sudu makan gelatine + air sedikit   =  masak secara double boiler.  Suamkan seketika kemudian curahkan di atas kek.


Cara-cara :

1.  Hancurkan biskut hingga menjadi serbuk.  Sediakan loyang/acuan springform bersaiz 8 inci bulat.

2.  Cairkan mentega.  Tuangkan mentega cair ke dalam bekas berisi biskut tadi.  Kacau rata.

3.  Tekankan adunan biskut ke dalam loyang hingga menjadi rata dan padat.  Sejukkan di dalam peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.

4.  Pukul krim putar/whipping cream hingga pekat dan gebu.  Ketepikan.

5.  Pukul krim keju/cream cheese bersama-sama gula dan jus lemon hingga sebati.  Setelah itu masukkan gelatine dan gaul lagi hingga sebati.

6.  Kemudian tuangkan adunan/bahan ini ke dalam bekas yang berisi krim putar/whipping cream tadi dan gaul rata dengan menggunakan whisk tangan.

7.  Keluarkan adunan biskut dari dalam peti ais.  Tuangkan 1/3 adunan krim keju/cream cheese tadi ke atas adunan biskut.  Ratakan dan letakkan buah strawberry.  Akhir sekali tuangkan adunan krim keju/cream cheese selebihnya sampai habis.  Sejukkan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 3 jam.

8.  Buat topping dengan menggunakan jus strawberry dan tepung jagung.  Masak di atas api yang kecil.  Apabila telah mendidih, tutup api.

9.  Tuangkan topping hingga habis di atas kek.  Atur buah strawberry.  Simpan dalam peti ais sekali lagi sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment