KEK PISANG

Saturday, August 1, 2015

KARI DAGING






KARI DAGING
buku 'Senangnya Memasak Daging' Chef Hanieliza...



Bahan A :

   1  kilogram  daging batang pinang  (dipotong kecil)
   5  sudu besar  rempah kari daging Babas
   2  sudu besar  kerisik
   1  biji  kelapa  (4 cawan santan)
   5  biji  ubi kentang  (dipotong 4)
   3  tangkai  daun kari
   2  keping  asam gelugur
1/2  cawan  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan B (Dihiris) :

5  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
3  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Basuh daging dan toskan.
2.  Perapkan daging bersama rempah kari, kerisik dan sedikit garam.  (dalam 1/2 jam).
3.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris dan daun kari hingga wangi dan garing.
4.  Masukkan daging dan sedikit air.  Masak hingga daging lembut dan naik minyak.
5.  Masukkan santan, kentang, asam gelugur dan garam secukup rasa.  Biarkan hingga mendidih.
6.  Kecilkan api dan biarkan masak hingga naik minyak dan pekat.
7.  Hidangkan dengan ketupat ataupun nasi.




 Sayur campur

No comments:

Post a Comment