KARI DAGING
buku 'Senangnya Memasak Daging' Chef Hanieliza...
Bahan A :
1 kilogram daging batang pinang (dipotong kecil)
5 sudu besar rempah kari daging Babas
2 sudu besar kerisik
1 biji kelapa (4 cawan santan)
5 biji ubi kentang (dipotong 4)
3 tangkai daun kari
2 keping asam gelugur
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris) :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara Memasak :
1. Basuh daging dan toskan.
2. Perapkan daging bersama rempah kari, kerisik dan sedikit garam. (dalam 1/2 jam).
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris dan daun kari hingga wangi dan garing.
4. Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga daging lembut dan naik minyak.
5. Masukkan santan, kentang, asam gelugur dan garam secukup rasa. Biarkan hingga mendidih.
6. Kecilkan api dan biarkan masak hingga naik minyak dan pekat.
7. Hidangkan dengan ketupat ataupun nasi.
Sayur campur
No comments:
Post a Comment