Thursday, August 6, 2015
SAMBAL TELUR PUYUH
SAMBAL TELUR PUYUH
buku 'Sajian Istimewa Shahriah Abdullah'...
Bahan-bahan :
30 biji telur puyuh - direbus & kupas kulit
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 sudu besar air asam jawa
Gula & garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Bahan kisar :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
15 gm cili kering - direndam dalam air panas seketika
1 sm belacan
1 sm halia
Cara Memasak :
1. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa, biarkan sebentar. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan telur puyuh yang telah direbus terlebih dulu.
4. Masukkan bawang besar, biarkan ia layu sedikit, tutup api dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment