KEK PISANG

Thursday, August 6, 2015

SAMBAL TELUR PUYUH







SAMBAL TELUR PUYUH
buku 'Sajian Istimewa Shahriah Abdullah'...




Bahan-bahan :

30  biji  telur puyuh  -  direbus & kupas kulit
  1  biji  bawang besar  -  hiris bulat
  2  sudu besar  air asam jawa
Gula & garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Bahan kisar :

  4  biji  bawang merah
  2  ulas  bawang putih
15  gm  cili kering  -  direndam dalam air panas seketika
  1  sm  belacan
  1  sm  halia


Cara Memasak :

1.  Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
2.  Masukkan air asam jawa, biarkan sebentar.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
3.  Masukkan telur puyuh yang telah direbus terlebih dulu.
4.  Masukkan bawang besar, biarkan ia layu sedikit, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment