KEK PISANG

Saturday, August 1, 2015

NASI PUDINA

 NASI PUDINA


 KURMA TELUR




NASI PUDINA
buku masakan 'NASI' - Chef Hanieliza..



Bahan A :

   2  cawan  beras basmathi  (cuci bersih & rendam selama 30 minit, toskan)
   1  sudu teh  perahan limau nipis *
1/4  cawan  susu cair *  (* dibancuh bersama)
   3  cawan  air
   1  sudu makan pewarna hijau  (dibancuh dengan 1/4 cawan air)
1/2  cawan  daun pudina  -  dihiris kasar
   2  sudu makan  minyak sapi
Garam secukup rasa


Bahan B (Tumisan) :

1/2  labu  bawang besar  -  dihiris nipis
   1  inci  halia  -  dihiris
   2  helai  daun pandan  -  disimpul
   2  inci  kulit kayu manis
   3  kuntum  bunga cengkih
   3  biji  buah pelaga
   3  kuntum  bunga lawang


Cara Memasak :

1.  Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit.  Toskan.
2.  Panaskan minyak sapi di dalam periuk  dan tumiskan bahan B sehingga wangi.  Masukkan air dan masakkan sehingga mendidih.
3.  Masukkan bancuhan perahan limau dan susu cair, garam dan beras.
4.  Alihkan ke dalam periuk letrik.  Masakkan seperti biasa sehingga kering airnya.
5.  Titiskan bancuhan warna hijau di atas nasi di tempat berlainan.
6.  Taburkan hirisan daun pudina dan tutup periuk.
7.  Biarkan sehingga nasi cukup kering dan masak sepenuhnya.
8.  Gemburkan perlahan-lahan dan sedia dihidangkan dengan lauk-pauk pilihan.

No comments:

Post a Comment