KEK PISANG

Tuesday, August 4, 2015

NASI TOMATO









NASI TOMATO
buku 'Senangnya Memasak Nasi' Chef Hanieliza...




Bahan A :

   5  cawan  beras basmathi  -  cuci bersih, rendam selama 30 minit & toskan
   4  biji  tomato  -  dicincang
1/2  cawan  susu cair
   6  cawan  air
1/2  cawan  sos tomato
   3  sudu makan  minyak sapi/marjerin
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Tumisan)

3  ulas  bawang putih *
5  biji  bawang merah *
1  inci  halia *  (* dikisar bersama)
2  batang  serai  -  dititik
3  biji  buah pelaga
3  biji  bunga cengkih
1  inci  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
2  helai  daun pandan  -  disimpul


Cara Memasak :

1.  Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit.  Toskan.
2.  Panaskan minyak sapi/marjerin di dalam kuali ataupun periuk kemudian tumiskan bahan B sehingga wangi.
3.  Masukkan tomato dan garam.  Gaul rata.  Kemudian masukkan susu cair, air dan sos tomato.  Biarkan mendidih.
4.  Pindahkan bahan tumisan ke dalam periuk nasi elektrik yang sudah dimasukkan beras.  Biarkan masak.
5.  Apabila nasi sudah kering, kacau rata perlahan-lahan bagi mengelakkan nasi hancur/patah.
6.  Hidangkan bersama ayam masak merah, dalca ataupun kerabu timun.

No comments:

Post a Comment