KEK PISANG

Tuesday, August 4, 2015

PUDING ROTI APPLE










PUDING ROTI APPLE/KURMA
by  :  zaralovebaking.blogspot.com




Bahan A :

   6  keping  roti putih
   2  sudu besar  mentega  -  dicairkan
1/2  cawan  apple hijau/merah  -  dipotong dadu
Sedikit ceri merah & hijau
Sedikit cranberry kering


Bahan B :

   4  biji  telur gred A
   2  cawan  susu segar
3/4  cawan  gula kastor
   1  sudu teh  serbuk kayu manis
   1  sudu teh  esen vaanilla


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 180'C, lenserkan loyang bersaiz 8 inci dengan sedikit mentega dan dialas dengan kertas minyak.  Ketepikan.

2.  Carik-carikkan roti dan aturkan di dalam loyang.  Tuangkan menteg cair ke atasnya dan taburkan buah apple.

3.  Di dalam bekas lain, putarkan telur, susu segar, gula, serbuk kayu manis dan esen vanilla hingga sebati dan gula hancur.

4.  Tuangkan adunan yang dipukul tadi ke atas roti dan pastikan roti tersebut tenggelam dan terendam di dalam adunan tersebut.  Taburkan dengan sedikit ceri merah dan hijau serta sedikit cranberry kering jika suka.

5.  Bakar selama 45 minit (api atas bawah) hingga masak sepenuhnya.  Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong untuk disajikan bersama sos kastad (jika suka).


Bahan sos kastad :

   1  cawan  susu segar atau 1/2 cawan susu sejat + 1/2 cawan air
   1  sudu besar penuh  gula kastor
   1  sudu besar penuh  tepung kastad
1/2  sudu teh  esen vanilla


Cara-cara :

     Satukan kesemua bahan untuk sos kastad kecuali esen vanilla.  Kacau rata dan tapiskan ke dalam periuk.  Masak dengan api kecil sambil dikacau hingga mendidih.  Masukkan esen vanilla.  Kacau sekejap dan tutup api.  Biarkan hingga sos kastad hilang wap panas dan simpan di dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment