KEK PISANG

Saturday, August 1, 2015

AYAM GORENG BEREMPAH







AYAM GORENG BEREMPAH
buku masakan 'Senangnya Memasak Ayam' Chef Hanieliza..



Bahan A :

5  keping  paha ayam  (saya guna 1/2 ekor ayam - dipotong kecil)
1  sudu besar  rempah kari ayam/daging Babas
1  sudu besar  lada sulah
1  sudu besar  serbuk cili
Daun kari secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak


Bahan B (Dikisar) :

5  ulas  bawang putih
1  inci  halia
3  batang  serai  -  ambil bahagian putih & dipotong-potong


Cara Membuat :

1.  Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak.
2.  Perapkan selama 1/2 jam.
3.  Panaskan minyak yang banyak dan gorengkan ayam.
4.  Apabila ayam sudah masak dengan kuning keemasan, angkat dan toskan minyak.
5.  Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk lain.

No comments:

Post a Comment