KEK PISANG

Friday, August 7, 2015

IKAN BAWAL TIGA RASA







IKAN BAWAL TIGA RASA
by  :   zaralovebaking.blogspot.com...




Bahan-bahan :

1  ekor  ikan bawal hitam  -  disiang, cuci bersih & toskan
1  ulas  bawang putih  -  dicincang
2  ulas  bawang merah  -  dihiris
1  batang  serai  -  dititik
1  biji  tomato sederhana besar  -  didadu
1  sudu makan  sos tomato
2  sudu makan  sos cili
1  sudu makan  sos plum
1  sudu kecil  nample/sos ikan
2  helai  daun limau purut  -  disiat
5  biji  cili padi  -  dititik
1/4  bawang besar  -  dipotong kasar
 50  ml  air
Sedikit lada benggala kuning  -  didadu
1/2  batang  lobak merah  -  dihiris halus
Garam, serbuk kunyit & perisa secukupnya
Daun salad  -  untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit.
2.  Gorengkan ikan.  Jika suka seperti di kedai, gorengkan dengan api besar.  Hasilnya isi ikan akan garing di luar dan lembut di dalam.
3.  Angkat ikan dan letakkan di dalam pinggan hidangan yang telah diletakkan sedikit daun salad.
4.  Panaskan sedikit minyak gorengan ikan tadi.
5.  Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga wangi.  Masukkan tomato yang didadu kecil tadi.
6.  Kacau dan masukkan sos tomato, sos cili, sos plum dan sos ikan/nampla.
7.  Masukkan juga serai, cili padi, daun limau purut, lobak merah dan air.
8.  Bila lobak merah dah hampir masak, masukkan lada benggala dan bawang besar.
9.  Perasakan masin, masam dan pedasnya (3 rasa) dan curahkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment