KEK PISANG

Monday, August 24, 2015

BUTTERSCOTH BREAD PUDDING











BUTTERSCOTH BREAD PUDDING
sumber dari  :  DapurTanpaSempadan ; thanks...
dicuba  :   zaralovebaking..(sedap sangat)..




Bahan-bahan :

5  keping  roti Delicia Butterscoth Gardenia  -  dipotong kiub
2  sudu besar  coklat cip
1  cawan  susu sejat atau  susu segar *
1  biji  telur gred 'A' *
1  sudu besar  gula halus/gula kastor *
1  sudu teh  esen vanilla *
1  sudu besar  mentega  -  cairkan & sejukkan *
Sedikit mentega


Bahan Sos Kastad :

   1  cawan  susu segar
   2  sudu besar  air
   1  sudu besar penuh  gula halus/gula kastor
   1  sudu besar penuh  tepung kastad
1/2  sudu teh  esen vanilla


Bahan Sos Butterscoth :

 25  gm  mentega
1/2  cawan  gula perang
1/2  cawan  susu cair
1/2  sudu teh  esen vanilla
Secubit garam


Cara-cara :

1.  Untuk Butterscoth Bread Pudding :  Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan kacau rata dengan whisk, ketepikan.  Lenserkan bekas kaca tahan panas berukuran 5 inci x 7 inci dengan mentega.  Susunkan 1/2 bahagian roti yang dipotong kiub tadi, taburkan 1 sudu besar coklat cip.  Susunkan baki roti lagi, kemaskan.  Kemudian tuangkan bancuhan yang dikacau tadi di atas roti.  Biarkan hingga cecair tadi menyerap ke dalam roti.

2.  Taburkan rata-rata baki coklat cip di atasnya.  Kemudian tompok-tompokkan sedikit mentega di atas permukaannya.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180'C selama 30 minit.  Bila pudding telah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.

3.  Untuk Sos Kastad :  Satukan semua bahan-bahan untuk sos kastad kecuali esen vanilla, kacau rata dengan whisk hingga rata dan tidak berbintil.  Masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau hingga sos kastad pekat.  Masukkan esen vanilla, kacau rata dan tutup api.  Sejukkan.

4.  Untuk Sos Butterscoth :  Cairkan mentega, masukkan gula perang.  Masak hingga cair dan berbuih.  Masukkan susu cair perlahan-lahan.  Kacau lagi.  Kemudian masukkan secubit garam dan esen vanilla.  Gaul hingga pekat sedikit.  Tutup api dan siap untuk dihidangkan bersama pudding.

5.  Untuk menghidang :  Cedok secukupnya pudding ke dalam piring sesuai.  Tuangkan sos kastad atau sos butterscoth ke atasnya dan hidangkan segera.  Sedap juga dimakan dengan ais krim vanilla.

No comments:

Post a Comment