Wednesday, August 19, 2015
IKAN MASAK LEMAK CILI API
IKAN MASAK LEMAK CILI API
Oleh : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
4 ekor ikan kembung atau ikut pilihan
2 ulas bawang putih *
4 biji bawang merah *
1 biji cili merah *
8 biji cili api * (* dikisar/ditumbuk lumat)
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat
1 keping asam keping
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 biji buah tomato - dipotong 4
8 biji belimbing buluh
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Campurkan kesemua bahan di dalam periuk kecuali ikan, tomato, belimbing buluh dan asam keping.
2. Kacau sekali sekala dan tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan dan asam keping. Kacau dan kecilkan api. Biarkan sehingga ikan masak. Kacau sekali sekala.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Biarkan mendidih. Bila ikan hampir masak, masukkan tomato, belimbing buluh dan hirisan cili merah (jika suka). Tunggu sehingga tomato dan belimbing buluh sedikit lembut dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment