KEK PISANG

Wednesday, August 19, 2015

IKAN MASAK LEMAK CILI API








IKAN MASAK LEMAK CILI API
Oleh  :   zaralovebaking...




Bahan-bahan :

4  ekor  ikan kembung atau ikut pilihan
2  ulas  bawang putih *
4  biji  bawang merah *
1  biji  cili merah *
8  biji  cili api *   (* dikisar/ditumbuk lumat)
2  batang  serai  -  dititik
1  helai  daun kunyit  -  disiat
1  keping  asam keping
1  cawan  santan pekat
2  cawan  air
2  biji  buah tomato  -  dipotong 4
8  biji  belimbing buluh
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Campurkan kesemua bahan di dalam periuk kecuali ikan, tomato, belimbing buluh dan asam keping.
2.  Kacau sekali sekala dan tunggu sehingga mendidih.
3.  Masukkan ikan dan asam keping.  Kacau dan kecilkan api.  Biarkan sehingga ikan masak.  Kacau sekali sekala.
4.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5.  Biarkan mendidih.  Bila ikan hampir masak, masukkan tomato, belimbing buluh dan hirisan cili merah (jika suka).  Tunggu sehingga tomato dan belimbing buluh sedikit lembut dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment