KEK PISANG

Tuesday, March 31, 2020

AYAM KAM HEONG ...









RESIPI AYAM KAM HEONG
sumber :    TeratakMutiraraKasih@LiNaPg...




Bahan Untuk Perapan Ayam :

4  ketul  paha ayam potong 2  (dapat 8 pieces)  (saya guna 1/4 ekor ayam dipotong kecil)
1  sudu teh  kicap cair
1  sudu teh  sos tiram
1  sudu teh  tepung jagung
1  sudu teh  minyak bijan


Cara-Cara :

Satukan semua bahan, perap ayam dalam peti sejuk selama 30 minit.
Kemudian goreng sehingga masak.  Ketepikan.


Bahan Sos Kam Heong :

100  gm  udang kering   (rendam dulu 10 minit & tos)   ~  tumbuk
2  ulas  bawang putih *
8  biji  bawang merah *   ( * tumbuka kasar )
1  labu  bawang besar   ~  cincang
1/2  mangkuk  daun kari   (me :  guna 2-3 tangkai)
6  biji  cili padi
3  sudu besar  minyak masak
1  biji  cili merah   ~  hiris
1  biji  cili hijau   ~  hiris
5  helai  daun limau purut   ~  carik-carik buang tulang di bahagian tengah daun


Bahan Perencah :

2  sudu besar  serbuk kari
3  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  kicap cair
1  sudu teh  gula
1/2  sudu teh  kicap pekat


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak, tumiskan daun kari dan bawang besar cincang sehingga wangi dan bawang besar sedikit layu.

2.  Kemudian masukkan bahan tumbuk dan semua bahan perencah, kacau sehingga bau semerbak.  (masukkan sedikit air supaya lebih berkuah).

3.  Masukkan cili padi, hirisan cili merah dan hijau, daun limau purut.  Kacau sebati.

4.  Masukkan gorengan ayam tadi.  Kacau sebati.  Sesuaikan rasa.
SIAP !!!

No comments:

Post a Comment