KEK PISANG

Monday, March 23, 2020

MEE HOON GORENG !









RESIPI MEE HOON GORENG
sumber :    Azie Kitchen ...




Bahan-Bahan :

1  pek  mee hoon vermicelli JATI   (350 gm)
1  sudu makan  cili kering kisar
2  sudu makan  sos tomato
1  sudu makan  sos tiram
3  biji  telur
Garam
Sayur kobis secukupnya   ~  dihiris
1/2  batang  lobak merah   ~  dihiris
Daun bawang/daun saderi, jika ada   ~  dipotong
1  tangkai  cili merah   ~  dihiris
Minyak masak


Bahan Kisar :

1 1/2  biji  bawang besar
4  ulas  bawang putih
1/2  genggam  ikan bilis


Cara Penyediaan :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan airnya kering.

2.  Masukkan cili kisar dan kacau rata-rata sehingga cili benar-benar masak dan terbit minyak.  Boleh masukkan sedikit air dan biarkan masak sehingga terbit minyak sekali lagi.

3.  Setelah terbit minyak, masukkan garam, sos tomato dan sos tiram, kacau rata.

4.  Masukkan lobak merah dan kacau rata.  Kemudian masukkan pula telur.  Biarkan telur hampir masak baru dikacau.

5.  Masukkan sayur kobis dan kacau rata.  Akhir sekali, masukkan mee hoon yang telah direndam sehingga lembut.  Kacau sehingga bahan bergaul rata dengan mee hoon.

6.  Masukkan garam jika belum cukup rasa.  Goreng sehingga mee hoon kelihatan berminyak.  Bolehlah tutup api.

7.  Sebelum dihidangkan, tabur cili merah hiris dan daun bawang/daun saderi, jika ada.


INFO :    Saya gantikan mee hoon dengan 4 bungkus maggi kering yang dicelur sedikit dalam air panas tapi jangan terlalu lama nanti lembik dan hancur.

No comments:

Post a Comment