KEK PISANG

Friday, March 13, 2020

KEK PISANG COKLAT ...









KEK PISANG COKLAT
sumber :    Insta@resepikitchen...
kredit :    Fatimah Saari




Bahan-Bahan :

1  cawan  tepung gandum
1  sudu kecil  baking powder
1  sudu kecil  soda bikarbonate
1/2  cawan  minyak jagung
2  biji  telur gred A
1  sudu kecil  esen vanilla
1/2  cawan  serbuk koko
3/4  cawan  gula aising/brown sugar
4  biji  pisang berangan   ~  lecekkan
Coklat coin Beryl's   (me :  guna coklat chip)
Pisang untuk hiasan   (me :  guna badam keping)


Cara-Cara :

Dalam mangkuk, lecek pisang kemudian masukkan gula, minyak, telur, esen vanilla, soda bikarbonate dan baking powder.  Kacau sebati semua, akhir sekali masukkan tepung dan serbuk koko, kaupbalik sebati dan masukkan coklat coin.  Kaupbalik sekadar sebati saja.
Tuangkan ke dalam loyang 8 x 8 inci, alas dasar dengan baking paper  (me :  guna aluminium foil), susun pisang di atasnya.  
Bakar pada suhu 160'C selama 35 minit sehingga masak.

No comments:

Post a Comment