KEK PISANG

Thursday, March 5, 2020

KETAM MASAK LEMAK CILI API ...









KETAM MASAK LEMAK
CILI API
sumber :    resepichenom.com




Bahan-Bahan :

3  ekor  ketam segar
1  batang  serai   ~  dititik
1  helai  daun kunyit   ~  dicarik
2  cawan  santan pekat
1  keping  asam gelugor   (me :  ganti dengan 8-10 biji belimbing buluh)


Bahan Kisar Halus :

5  biji  cili api
2  biji  cili merah
1/2  biji  bawang besar
1  inci  kunyit hidup
3  biji  bawang merah
3  ulas  bawang putih
Secubit belacan


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ketam dan leraikan bahagian kaki yang bersepit.  Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.

2.  Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit.  Kemudian masukkan santan pekat.  Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.

3.  Perlahankan api dan kacau-kacau supaya santan tidak berketul.  Masukkan asam gelugor, serai dan daun kunyit.

4.  Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih.  Tutup api dan sedia dihidangkan.


TIPS :    Jika ketam betina yang mempunyai telur, anda tidak perlu buang kulit.  Jika ketam biasa, buangkan kulit dan potong dua bahagian dan leraikan kaki bersepit.

1 comment:

  1. Untuk mempermudah kamu bermain guys www.fanspoker.com menghadirkan 6 permainan hanya dalam 1 ID 1 APLIKASI guys,,,
    dimana lagi kalau bukan di www.fanspoker.com
    WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

    ReplyDelete