Thursday, March 5, 2020
KETAM MASAK LEMAK CILI API ...
KETAM MASAK LEMAK
CILI API
sumber : resepichenom.com
Bahan-Bahan :
3 ekor ketam segar
1 batang serai ~ dititik
1 helai daun kunyit ~ dicarik
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor (me : ganti dengan 8-10 biji belimbing buluh)
Bahan Kisar Halus :
5 biji cili api
2 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Secubit belacan
Cara Memasak :
1. Bersihkan ketam dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.
2. Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan santan pekat. Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.
3. Perlahankan api dan kacau-kacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam gelugor, serai dan daun kunyit.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih. Tutup api dan sedia dihidangkan.
TIPS : Jika ketam betina yang mempunyai telur, anda tidak perlu buang kulit. Jika ketam biasa, buangkan kulit dan potong dua bahagian dan leraikan kaki bersepit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Untuk mempermudah kamu bermain guys www.fanspoker.com menghadirkan 6 permainan hanya dalam 1 ID 1 APLIKASI guys,,,
ReplyDeletedimana lagi kalau bukan di www.fanspoker.com
WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||