Thursday, March 12, 2020
SAMBAL BEBOLA AYAM/DAGING ...
SAMBAL BEBOLA AYAM/DAGING
sumber : hanieliza ...
Bahan-Bahan :
20 biji bebola ayam/daging (me : guna bebola daging)
1 sudu kecil cuka masakan
1 labu bawang besar ~ dihiris
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Bahan Dikisar :
10 tangkai cili kering ~ direndam dalam air panas hingga lembut & toskan
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan gorengkan bebola ayam/daging hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan separuh minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan garing.
3. Masukkan hirisan bawang besar, garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Masukkan bebola ayam/daging. Kemudian kacau rata dan angkat.
5. Sedia dihidangkan.
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment