KEK PISANG

Saturday, March 21, 2020

CEKODOK PISANG TAK SERAP MINYAK ...








CEKODOK PISANG TAK
SERAP MINYAK !
sumber :    www.rasa.my




Bahan-Bahan :

5  biji  pisang bersaiz besar   ~  jika kecil, boleh guna 8-10 biji
2  sudu makan  marjerin
5  sudu makan  gula pasir
1  sudu teh  soda bikarbonate   ~  sukatan tidak terlalu membukit
1  sudu teh  garam
2  cawan  tepung gandum
Minyak masak untuk menggoreng


Cara-Cara :

1.  Satukan semua bahan (kecuali tepung gandum) dan lecek sehingga sebati.

2.  Bila dah sebati, masukkan tepung gandum.  Gaul lagi sehingga sekata bersama adunan pisang tadi.

3.  Rehatkan adunan selama 10-15 minit.

4.  Panaskan minyak masak dan jemputkan adunan tadi.  Goreng menggunakan api perlahan sehingga garing dan masak.

5.  Angkat dan sedia untuk dinikmati.


INFO :

~   Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti.  Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi.

~   Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli.

~   Jangan goreng cekodok dengan api besar keranan nanti akan hangit dan tidak masak di dalam.

~   Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak.  Nanti ia akan membulat dengan sendiri.  (jika bancuhan itu dibuat dengan baik).




No comments:

Post a Comment