KEK PISANG

Wednesday, March 25, 2020

RENDANG DAGING ...








RESIPI RENDANG DAGING MUDAH
sumber :    teratak mutiara kasih@LiNaPg ...




Bahan-Bahan :

1/2  kilo  daging pejal   (me :  guna daging batang pinang)
1/2  kilo  santan pekat
4  labu  bawang besar *
6  ulas  bawang putih *
6  ulas  bawang merah *
2  inci  halia *
2  inci  lengkuas *    ( * dikisar )
10  batang  serai    (4 batang dikisar,  6 batang diketuk)
15  tangkai  cili kering   ~  dikisar  atau  4 sudu besar  cili giling
2  paket  kerisik   (1 paket  40 gm)
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1  helai  daun kunyit   ~  diracik halus
2  keping  asam gelugor
Garam & gula   (me :  guna 1 sudu besar gula merah)
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar, serai yang diketuk.  Masukkan cili giling dan gula merah.  Tumis sehingga pecah minyak.

2.  Masukkan daging, gaul sebati dengan bahan tumisan sehingga daging kecut sedikit.

3.  Masukkan santan, kerisik dan asam gelugor@asam keping dan sedikit garam (me :  guna 2 sudu kecil).

4.  Biarkan rendang mereneh sehingga pecah minyak.  (Masak guna api kecil sahaja dan kuali/periuk bertutup).  Kacau sekali sekala untuk mengelakkan rendang hangit.

5.  Bila rendang hampir masak, masukkan daun kunyit yang diracik.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.



 SUP PETOLA

No comments:

Post a Comment