RESIPI RENDANG DAGING MUDAH
sumber : teratak mutiara kasih@LiNaPg ...
Bahan-Bahan :
1/2 kilo daging pejal (me : guna daging batang pinang)
1/2 kilo santan pekat
4 labu bawang besar *
6 ulas bawang putih *
6 ulas bawang merah *
2 inci halia *
2 inci lengkuas * ( * dikisar )
10 batang serai (4 batang dikisar, 6 batang diketuk)
15 tangkai cili kering ~ dikisar atau 4 sudu besar cili giling
2 paket kerisik (1 paket 40 gm)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 helai daun kunyit ~ diracik halus
2 keping asam gelugor
Garam & gula (me : guna 1 sudu besar gula merah)
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar, serai yang diketuk. Masukkan cili giling dan gula merah. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging, gaul sebati dengan bahan tumisan sehingga daging kecut sedikit.
3. Masukkan santan, kerisik dan asam gelugor@asam keping dan sedikit garam (me : guna 2 sudu kecil).
4. Biarkan rendang mereneh sehingga pecah minyak. (Masak guna api kecil sahaja dan kuali/periuk bertutup). Kacau sekali sekala untuk mengelakkan rendang hangit.
5. Bila rendang hampir masak, masukkan daun kunyit yang diracik. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.
SUP PETOLA
No comments:
Post a Comment