Monday, March 23, 2020
PAPRIK SOTONG ...
RESIPI PAPRIK SOTONG
sumber : Fiza's Cooking ...
Bahan-Bahan :
1/2 kilo sotong ~ dibersihkan, potong & toskan
2 ulas bawang putih ~ dicincang halus
3 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
Garam secukupnya
Minyak masak
Bahan B :
1 labu bawang Holland ~ diracik
2 tangkai cili merah ~ dihiris serong
15 biji cili api ~ diketuk
2 helai daun limau purut ~ disiat-siat & buang urat tengahnya
Bunga kobis secukupnya ~ dihiris kecil
5 biji putik jagung ~ dihiris serong
1/2 batang lobak merah ~ dihiris ikut suka
3 tangkai kacang panjang ~ dipotong 1 inci
2 cawan air
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan masak sebentar lalu masukkan semua sos. Kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan semua Bahan B, kacau seketika.
4. Masukkan pula sotong. (Jika dilihat resipi ini, saya masukkan sayur dahulu baru sotong sebabnya sotong tidak perlu terlampau masak kerana isinya akan menjadi liat).
5. Kacau rata sehingga isi sotong layu dan masukkan air. Masak sehingga mendidih dan masukkan garam dan sedikit serbuk perasa (jika suka).
6. Kacau sebentar sebelum matikan api dapur dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment