Friday, March 20, 2020
MASAK LEMAK SARDINE ...
RESIPI MASAK LEMAK SARDINE
sumber : FB@Zaryn Candybuffet ...
Bahan-Bahan :
2 tin besar sardine
1 keping asam gelugor
2 biji tomato ~ dibelah 6 setiap satu
2 biji kentang ~ dibelah kecil
Garam & serbuk perasa secukup rasa
Bahan A :
5 biji bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
7-8 biji cili padi ~ ditumbuk
2 batang serai ~ dititik
1 kotak kecil santan (250 ml)
Air secukupnya (anggaran 2 kotak kecil santan)
Cara Memasak :
Masukkan kesemua Bahan A ke dalam periuk, didihkan di atas api perlahan sambil dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan kentang, biarkan sehingga kentang separuh lembut sambil dikacau-kacau.
Masukkan ikan sardin dan asam gelugor, didihkan sekejap.
Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
Akhir sekali masukkan tomato, biarkan sekejap.
Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
NOTA : Jika kuah agak pekat, bolehlah ditambahkan sedikit air lagi. Kepekatan kuah, kepedasan, masin dan masam kuah adalah mengikut citarasa sendiri.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment