KEK PISANG

Friday, March 20, 2020

MASAK LEMAK SARDINE ...










RESIPI MASAK LEMAK SARDINE
sumber :    FB@Zaryn Candybuffet ...




Bahan-Bahan :

2  tin besar  sardine
1  keping  asam gelugor
2  biji  tomato   ~  dibelah 6 setiap satu
2  biji  kentang   ~  dibelah kecil
Garam & serbuk perasa secukup rasa


Bahan A :

5  biji  bawang merah   ~  ditumbuk
2  ulas  bawang putih   ~  ditumbuk
7-8  biji  cili padi   ~  ditumbuk
2  batang  serai   ~  dititik
1  kotak kecil  santan   (250 ml)
Air secukupnya   (anggaran  2 kotak kecil santan)


Cara Memasak :

Masukkan kesemua Bahan A ke dalam periuk, didihkan di atas api perlahan sambil dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan kentang, biarkan sehingga kentang separuh lembut sambil dikacau-kacau.
Masukkan ikan sardin dan asam gelugor, didihkan sekejap.
Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
Akhir sekali masukkan tomato, biarkan sekejap.
Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


NOTA :    Jika kuah agak pekat, bolehlah ditambahkan sedikit air lagi.  Kepekatan kuah, kepedasan, masin dan masam kuah adalah mengikut citarasa sendiri.

No comments:

Post a Comment