KEK PISANG

Monday, March 23, 2020

POPIA INTI KENTANG ...









RESIPI POPIA INTI KENTANG
sumber :    Chef Hanieliza@myresipi.com




Bahan-Bahan :

3  biji  kentang   ~  didadu kecil
12  ekor  udang   ~  buang kulit & potong kecil
1  batang  lobak merah   ~  potong kecil & panjang
1  peket  kulit popia saiz besar
1  pokok  daun bawang   ~  potong pendek
2  biji  cili merah   ~  dihiris
1  sudu makan  tepung gandum   ~  bancuh dengan sedikit air, sebagai gam
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Sos cili secukupnya


Cara-Cara :

1.  Rebus kentang dengan sedikit air dan garam di dalam kuali sehingga empuk dan kering air.
2.  Masukkan lobak merah, udang, cili merah dan sedikit garam.  Masak sebentar kemudian sejukkan.
3.  Buka kulit popia dan asingkan satu per satu.  Tutupkan kulit popia dengan kain.
4.  Bentangkan kulit popia dan letakkan bahan yang dimasak tadi ditengah-tengah secukupnya.
5.  Lipatkan bahagian kiri dan kanan kulit popia.
6.  Gamkan hujung kulit popia dengan bancuhan tepung gandum dan air.  Gulungkan kemas-kemas.
7.  Gorengkan sehingga garing di dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan minyak.
8.  Hidangkan bersama Sos Cili. 
SIAP!!!



DALGONA COFFEE VIRAL (berasal dari Korea Selatan)
buat lagi atas permintaan anak.  Sangat enak.


No comments:

Post a Comment